حمل و نقل زمینی مسافر و بار از نظر سطح نهایی ارائهی خدمات حمل و نقلی دارای بیشترین اهمیت بوده و تحویل نهایی کلیهی خدمات حمل و نقل به مشتری نهایی وابستگی مطلق به حمل و نقل زمینی دارد. از دیدگاه شیوه های خدمات حمل و نقل، دو شیوهی حمل و نقل جاده ای و حمل و نقل ریلی در گروه خدمات حمل و نقل زمینی تعریف میگردند. در مقایسهی دو شیوهی مورد اشاره، حمل و نقل جاده ای از دیدگاه توزیع مویرگی بار و مسافر به مراتب اهمیت بالاتری داشته و بالای هفتاد درصد شبکهی حمل و نقلی دنیا را شامل میگردد. گروه اقیانوسآبیجادهیآفتابی تجربهی بلند مدت و رضایت بخشی را در ارائهی خدمات مشاوره تخصصی در این خصوص داشته و آمادهی پاسخگویی به مسائل و نیاز تجار در این زمینه میباشد.
از یک دیدگاه میتوان مواردی از حمل و نقل را که به صورت ذاتی وابسته به عبور کالا از طریق دریاها و آبراهه های بین المللی باشد، در کارگروه حمل دریایی برشمرد. برخی از موارد آن از دیدگاه های مختلف در زیر آمده اند.
بر اساس نوع محموله:
حمل کانتینری: این متداول ترین روش حمل و نقل دریایی است و برای جابجایی طیف گسترده ای از کالاها در کانتینرهای استاندارد استفاده می شود.
حمل فله: این روش برای جابجایی کالاهای خشک مانند غلات، سنگ معدن و زغال سنگ که به صورت فله ای بارگیری و تخلیه می شوند، استفاده می شود.
حمل مایعات: این روش برای جابجایی مایعات مانند نفت، مواد شیمیایی و گاز مایع در مخازن مخصوص استفاده می شود.
حمل خودرو: این روش برای جابجایی خودرو، کامیون و سایر وسایل نقلیه استفاده می شود.
حمل دام زنده: این روش برای جابجایی حیوانات زنده مانند گاو، گوسفند و مرغ استفاده می شود.
حمل مسافر: این روش برای جابجایی افراد بین بنادر یا جزایر استفاده می شود.
بر اساس نوع کشتی:
کشتی های باری عمومی: این کشتی ها برای حمل انواع مختلف کالا در بسته بندی های مختلف استفاده می شوند.
کشتی های کانتینری: این کشتی ها به طور خاص برای حمل کانتینرهای استاندارد طراحی شده اند.
کشتی های رو-رو: این کشتی ها دارای رمپ هایی هستند که به وسایل نقلیه اجازه می دهد تا به طور مستقیم به داخل کشتی رانده و از آن خارج شوند.
کشتی های فله بر: این کشتی ها برای حمل کالاهای خشک به صورت فله ای طراحی شده اند.
کشتی های تانکر: این کشتی ها برای حمل مایعات مانند نفت، مواد شیمیایی و گاز مایع طراحی شده اند.
کشتی های کروز: این کشتی ها برای جابجایی مسافران در سفرهای تفریحی استفاده می شوند.
بر اساس مسیر:
حمل و نقل دریایی بین المللی: این نوع حمل و نقل بین دو یا چند کشور انجام می شود.
حمل و نقل دریایی ساحلی: این نوع حمل و نقل در امتداد سواحل یک کشور انجام می شود.
حمل و نقل دریایی داخلی: این نوع حمل و نقل در آب های داخلی یک کشور مانند رودخانه ها و دریاچه ها انجام می شود.
بر اساس روش و تکنیک انجام کار تجاری
– روش کانتینری که استاندارد ترین شیوه حمل دریایی است و بر اساس استانداردهای تعریف شده درخصوص نوع کانتینر، اسکله بارگیری کانتینر، همچنین انواع شناور کانتینربر تعریف و پیاده سازی میگردد و به سرعت درحال پیشرفت و افزایش سهم خود در میان سایر روشها است.
– روش کراس استافینگ (Cross Stuffing) به جابهجایی محتوای کانتینر از یک کانتینر به کانتینر دیگر اطلاق میشود
– روش ترانسشیپ (Transshipment)به انتقال بار یا کالا از یک وسیله حمل و نقل به وسیله حمل و نقل دیگر، معمولاً در یک بندر میانی، با هدف انتقال به مقصد نهایی گفته میشود
– روش گروپاژ (مخصوص حمل خردهبار در فرایندهای کوچک تجاری)
– روش چارترینگ (مخصوص فرایندهای حمل و نقل بسیار حجیم و یا پیوسته که اجاره کشتی یا شناور را به صورت کامل و انحصاری توجیهپذیر میکند)
اجاره یک وسیلهی حمل به صورت اختصاصی، به منظور حمل یک یا چند محموله، در کارگروه چارترینگ معنا میگردد. این فرآیند معمولا برای حمل محمولات حجیم و یا پیوسته مورد استفاده است. معمولا محمولات مورد اشاره متعلق به یک شخصیت واحد میباشد که چارترر (Charterer) نامیده میشود. نوع قرارداد چارتر معمولا به دو صورت جاری میگردد:
الف- قرارداد های یک بار حمل (Voyage Charter):
نوعی از قراردادهای چارتری که به صورت مشخص برای انجام یک پروژهی اختصاصی حمل از یک مبدأ به یک مقصد طراحی و تنظیم شده است که با پایان پروژه و تحویل کالا در مقصد پایان می یابد و در طول این پروژه سفری وسیلهی حمل به صورت اختصاصی در خدمت چارترر میباشد.
ب- قراردادهای اجارهی زمانی (Time Charter):
نوعی از قرارداد های چارتری است که زمانبندی مشخص داشته و در طول زمان قرارداد، وسیلهی حمل به صورت کامل در اختیار چارترر میباشد.
– حمل دریایی با روش فله
– کشتیهای مخصوص کالاهای خشک
– کشتیهای مخصوص گازها و یا مایعات از طریق انواع تانکرها
.
گروه اقیانوسآبیجادهیآفتابی با اتکاء به نمایندگی های گسترده و چابک ایرانی و خارجی، برای ارائهی نرخ های خوب، زمان های تحویل مناسب و کیفیت های خدماتی جذاب، از شبکهی ارتباطی منسجم و گسترده خطوط دریایی بهره برده و خدمات مشاوره حمل و نقل دریایی این مجموعه میتواند در کوتاهترین زمان زنجیرهی تأمین مناسبی برای رفع نیاز کارگروه های تجاری ارائه نماید.
خدمات حمل دریایی این مجموعه محدود به امور کانتینری نیست و در صورتیکه محمولات حجیم و فله موضوع فرآیندهای تجاری بین المللی باشند، این گروه میتواند به شایسته ترین شیوه پاسخگوی نیاز مشتریان خود باشد.
هنگامیکه در فرآیندهای تجاری زمان تحویل دارای اهمیت خاص باشد و یا حجم محمولات به دلیل میزان ارزش بالای آنها کوچک و محدود باشد، بهترین شیوهی حمل و نقل استفاده از ناوگان حمل هوایی است. طراحی فرآیندهای حمل و نقل مبتنی بر شیوهی حمل هوایی برای گروه اقیانوسآبیجادهیآفتابی همواره تجربه ای سترگ، جذاب و موفق بوده و پاسخی به نیازهای طیف گسترده ای از بازرگانان است
حمل و نقل بین المللی ریلی به جابجایی کالاها بین دو یا چند کشور با استفاده از قطار و از طریق شبکه ریلی گفته می شود. کارآمدی، مقرون به صرفه بود، ایمنی و پایداری از ویژگیهای ذاتی این روش حمل و نقل است.
به صورت خلاصه، حمل و نقل ترکیبی نوعی رویکرد در حمل و نقل کالا به صورت بین المللی است که دو یا چند حالت حمل و نقل را برای جابجایی و تحویل نهایی کالا ترکیب می کند. اساساً حمل و نقل ترکیبی، تشکیل شده از حمل و نقل زمینی و دریایی است و تنها یک سند بارنامه واحد برای جابجایی در کل مسیر مورد نیاز است.
گاهی برای پیاده سازی نوعی پروژه حمل و نقل، شرایطی ایجاد میگردد که خارج از استانداردها و پیشبینی هاست. در این صورت، به صورت اختصاصی صرفا برای آن فرایند شیوه ای اختصاصی و یا انحصاری طراحی و پیاده سازی میگردد. مانند حمل برج های پالایشگاه از محل تولید تا سکوی عملیات.